Kriegsgefangenenpost


In Westerbork worden Chaja Goldstein, Nelson, e.a. gedwongen voor de kampleiding cabaretvoorstellingen te geven. Terwijl de heeren zich met dit vernederende tafereel amuseeren, worden ondertusschen wagonladingen menschen naar Polen verscheept.

De illegale krant HET PAROOL, 10 September 1943


September 1943

We hebben allemaal onze koffers al gepakt

Stanislau, 3 September '43

Mijn liefste Vrouwtje,
Gisteren jarig geweest en natuurlijk heel veel aan je gedacht. Je verjaardagsbrief en de kaart van mijn ouders heb ik net 1 september ontvangen. Dus mooi op tijd, vind je niet? Je pakje heb ik nog niet, maar er zijn wel net nieuwe pakjes binnengekomen. Je liefhebbende man Henk.

Amsterdam, 7 September' 43

Mijn liefste Henk,
Hoe staat het leven? Ik hoop van goed. Met mij is alles nog oké. Alleen, soms heb ik een groot heimwee naar jou en voel ik me doodongelukkig. Toch gisteren weer wat opgekikkerd daar ik twee pakketten kon halen uit Den Haag van jou. Mijn hartelijk dank en een lange zoen daarvoor. De zeep kwam goed van pas. Ik waste me aldoor met schuurzeep. Schrijf me veel, heel veel liefs, je liefhebbende vrouw.

pakjes De pakjes met levensmiddelen uit Stanislau zorgen in Amsterdam voor een dankbare aanvulling op het karige dagmenu. >

Amsterdam, 7 September '43

Lieve Henk!
Gisteren een dag van emoties geweest. Coby naar Den Haag je pakje gehaald. Alles puik in orde, hoor. Coby sprong een gat in de lucht met dat stukje zeep en riep maar die schat toch en wat fijn die Nescafé en die thee. En dan het andere. 's Middags om half een komt er een oproep van het W.G. voor opname in het ziekenhuis. Nou, dat heb ik gauw afgezegd, want wat moet je Vader dan als ik er niet ben en nu jij ook weg bent. Wij maken het op het oogenblik goed. Hartelijk gegroet van je dankbare en liefh. Ouders.

Amsterdam, 9 September '43

Liefste Man,
Nog gezond en wel in Stanislau? Je Pucky is ook nog heelhuids in Mokum hoor! Nog heel veel kussen voor de prachtige pakketjes. De Nescafé is verrukkelijk en de chocolade zalig. Iedere avond ga ik met een stukje choco naar bed om er stil van te genieten. Ik ben heel optimistisch en zie het einde van deze verschrikking naderen. Sterkte, alles gaat goed. Je liefhebbende vrouwtje.

Amsterdam, 12 september ' 43

Mijn liefste Man,
Aan het einde van je moeders verjaardag wil ik je toch nog een lettertje schrijven. Allereerst nog hartelijk gefeliciteerd en we hopen allen niets anders als dat jij er volgend jaar weer bij mag zijn. Wat heb je een prachtige brief aan je moe geschreven. Deze kwam net een dag voor haar verjaardag. Gekust, je altijd liefhebbende vrouwtje.

Stanislau, 12 September '43

Mijn lieve schat,
Ben je vandaag bij mijn moeder geweest? Ik heb me maar voorgesteld dat jullie echte thee hebben gedronken uit mijn pakje. Was dat zoo? Alles gaat erg goed, vind je niet? Je innig liefhebbende man Henk.

Amsterdam, 14 September '43

Lieve Henk!
Onze hartelijke dank voor je felicitatie op mijn verjaardag. Ik heb veel bloemen en visite gehad. Coby haar Vader kwam ook nog 's avonds met een plantje. Wat was dat allemaal lekker zeg hetgeen je gestuurd hebt, maar je moet de pruimen en rozijnen zelf behouden, want dat zijn de eenigste vitaminen die jelui krijgen. Vanmorgen ben ik nog bij de Doctor geweest en die vond me wel slap en heeft me een drank voorgeschreven om wat op te sterken. Ik hoop maar dat die nare Oorlog gauw is afgeloopen, want vlees en boter zijn er haast niet meer. Maar verder is hier alles in orde. Je liefh. Ouders.

cabaretuitvoering door krijgsgevangen officieren in het kamp Stanislau, Polen , < De toneelvereeniging in actie (Beeldbank NIMH - klik foto voor gegevens)

Stanislau, 18 September '43

Lief Vrouwtje,
Gisteravond ben ik naar een toneelvoorstelling geweest, die gegeven werd door de kadetten en adelborsten. Was erg goed.
Zeg Puck, je gelooft het niet, maar er is ons verteld om wat meer te eten om onze depots leeg te krijgen voor de reis ergens anders heen. We hebben allemaal onze koffers al gepakt.
Trouwens, alle bagage die we teveel hebben, moeten we naar huis sturen omdat we mobiel moeten blijven.
Liefs van je Henk.

Amsterdam, 22 September '43

Lieve Henk,
Hier is nog alles wel. Jammer dat de boter die ik had gestuurd heelemaal gesmolten was. Je moet maar denken dat het goed bedoeld was. Verleden week ben ik de heele week ziek geweest. Zeker van de drukte op mijn verjaardag.
's Avonds moest ik al gauw naar bed en Woensdagavond hebben ze beneden nog de Doctor gehaald. Ik had erge maag en buikpijn. Maar nu is het weer over hoor en wachten we maar op de dingen die komen. Hr. groeten van je liefh. Ouders.

Stanislau, 30 September' 43

Mijn allerliefste,
Allereerst hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag. Ik zal de hele dag in gedachten bij je zijn en je natuurlijk enige heel lange zoenen geven. Het volgend jaar ben ik natuurlijk bij je en misschien dit jaar nog wel. Je liefhebbende Henk.

Inhoud | Verder met: October 1943 - Van harte gefeliciteerd
met je geloofsbelijdenis


Make a Free Website with Yola.