Kriegsgefangenenpost


De 6e Juni, de dag der invasie, zal in de geschiedenis van dezen oorlog onvergetelijk blijken. De laatste fase van den oorlog tegen Duitschland is hiermede ingeleid. De directe stormaanval tegen het militaire bastion, dat Duitschland de laatste jaren had opgebouwd, is begonnen.
Het kan lang duren nog en het kan kort duren, deze aanval beoogt direct de vernieling van Duitschland en dat doel zal bereikt worden. Daarom verheugen wij ons, al is het een verheuging met beving vanwege den jammer en den ellende, die deze laatste periode voor West-Europa en haar kinderen met zich brengen kan.

Het illegale TROUW, midden juni 1944.


Juni 1944

Maar je moet maar denken schat, het einde is nabij

Neubrandenburg, 4 Juni '44

Mijn liefste,
Ik ben echt geschrokken van je brief van 20 Mei. Zul je goed eten en denk er om de staalpillen goed in te nemen, hoor. Denk om je gezondheid lieve Puck. Het begint me hier te vervelen. Het is net een nare droom waaruit je maar niet wakker kunt worden. Je liefhebbende Henk.

Neubrandenburg, 11 Juni '44

Mijn liefste,
Hoe maakt je Moe het nu? Puck, wat jammer dat ik in een tijd dat je zoveel steun nodig hebt niet bij je kan zijn. Lieveling, ik houd toch zoveel van je, mijn toekomst ben jij, houd je goed en blijf flink. Wat er ook gebeuren moge, denk aan Hem die ons aller lot in handen heeft. Dat zei mijn Vader ook vroeger altijd tegen ons. Het enige wat we kunnen doen is bidden dat deze oorlog zoo gauw mogelijk tot het verleden behoort. Je liefh. Henk.

Neubrandenburg, 15 Juni '44

Mijn liefste,
Gisteren je brief ontvangen van 29 Mei. Puck, ik voel erg met je mee en vind het erg jammer dat ik je nu alleen maar met een brief kan troosten. Gelukkig dat je nog pas bij je Moe bent geweest. Nu hoef je je zelf tenminste geen verwijt te maken. Wil je ook je Vader en broers namens mij condoleren. Je Vader zal het zich ook wel aangetrokken hebben. Schat, ik maak me de laatste tijd toch zoo ongerust over je, zul je vooral voorzichtig zijn en er om denken dat er ieder oogenblik wat gebeuren kan. De tegenwoordige oorlog trekt niet even aan de bel voordat de aanval losbarst, denk daar altijd om. Puck, ik kan moeilijk zeggen dat je niet meer moet reizen, want thuis kan er ook wat gebeuren, maar wees toch in Godsnaam voorzichtig. Schat, ik kan niet anders zeggen dan 'houd je goed', ik bid veel voor je en dan zal God je niet verlaten. Wat er ook gebeurt, vertrouw op Hem. Heel veel innigs van je steeds in gedachten bij je aanwezige man. Henk.

Amsterdam, 18 Juni '44

Mijn lieve jongen!
Je Vader gaat nogal, hij ligt wel op bed maar is tamelijk goed. Ik loop al 3 maanden rond met mijn Ischias en nu heb ik gevraagd of ik een behandeling kan krijgen. Nu die heb ik dan van de week voor het eerst gehad, maar of het wat zal helpen is de vraag. Ik krijg n.l. hoogtezon op de Keizersgracht en nu nog iets. Ik heb het initiatief maar op me genomen om ons beiden te verzekeren tegen Oorlogsschade n.l. Molestverzekering. Jij voor fl. 3.000,-- en ik fl. 2.500,-- waaronder de ruiten inbegrepen zijn. Ik hoop dat het je goedkeuring wegdraagt. En over Coby, die slaat zich er wel doorheen hoor. Ze heeft ondanks alles afleiding genoeg. Wel heeft ze veel weet van dat haar Moeder stierf. Maar dat is maar gelukkig voor het mensch en ook voor de omstanders. Henk tot een spoedig weerzien, zoo God belieft. Je Ouders.

Amsterdam, 19 Juni '44

Mijn liefste Man,
Zojuist terug van je ouders vond ik je kaart in de bus. Je was zo geschrokken van het bericht dat ik niet goed was, hè? Nu Henk, dat is jammer, maar wees maar weer gerust, ik ben weer helemaal beter hoor!! M'n bloed is al weer helemaal goed en ik voel me ook volkomen gezond. Dat het jou de keel uit hangt, kan ik me levendig voorstellen. Maar je moet maar zo denken schat, het einde is nu nabij. Nog even doorzetten! Innige kussen van je Vrouw.

toiletten Het toiletgebouw in Neubrandenburg. (Tekening in 'De zak met vlooien') >

Neubrandenburg, 24 Juni '44

Lieve Ouders,
Met Uw zoon alles O.K. Alleen natuurlijk dat ik erg graag naar Holland wil. En Vader, hoe gaat het er nu mee? Ik kom gauw hoor. Gek hè Moeder, dat wij hier werkelijk overvloed hebben van wat U tekort komt, zoals zeep, koffie, thee, enz. Ik heb geloof ik wel 30 stukken zeep. U weet wel van die groote. Wees overtuigd dat ik veel aan U denk, houdt U goed. Uw innig liefh. Henk.

Amsterdam, 26 Juni '44

Liefste,
Hier alles oké. Ik weer kerngezond. Je vader ligt aldoor nog te bed en vraagt veel naar je. Zo nu en dan is hij geestelijk in de war. Nooit komt de dokter eens kijken. Ik zeg al tegen je Moe, haal er eens een particuliere arts bij, maar ze is eigenwijs. Ik las vanavond in de krant dat er een nieuwe regeling voor de pakjesverzending komt met 1 Juli. Eens per maand mogen jullie nu 1 pakket van 5 k.g. ontvangen. Dat is veel minder. Ik heb zojuist gauw nog maar één klaar gemaakt Liefste, houd je flink, ik doe het ook. Je Vrouwtje!

Neubrandenburg, 28 Juni '44

Mijn liefste,
Vanmorgen je kaart van 19 Juni ontvangen. Gelukkig dat je weer beter bent. Ik maak me vaak ongerust over je, houd je goed hoor! Vandaag ben ik ingeënt tegen typhus, niets geen last gelukkig. De vorige keer was mijn arm een beetje stijf. Puck, wees toch voorzichtig en tap steeds water af en houd levensmiddelen in reserve. Gelukkig ziet het er naar uit of binnenkort de beslissing van deze oorlog zal vallen. Laten we hopen dat ik je niet lang meer per brief veel liefs toewensch, maar je weer een echte zoen kan geven. Je liefh. Henk.

Inhoud | Verder met: Juli 1944 - Je moet maar eens gauw voelen hoe m’n snor prikt


Make a Free Website with Yola.