Kriegsgefangenenpost


Alles breekt ons bij de handen af. De overgroote meerderheid liep om Ausweis. De overgroote meerderheid laat zich als schapen ter slachting naar Duitschland sturen. De overgroote meerderheid slikte het Z.kartenverfahren. De overgroote meerderheid trekt het kleed der schande in den Arbeidsdienst aan. De overgroote meerderheid werkt voor de weermacht. De overgroote meerderheid spit voor den vijand. De overgroote meerderheid van de ambtenaren buigt als knipmessen voor den bezetter. De overgroote meerderheid van de eigen politie zit de eigen menschen achterna.

Het illegale TROUW, midden Maart 1943


Maart 1943

Ik wist niet dat Europa zoo groot was

De treinwagons waarin de krijgsgevangenen van mei 1942 werden vervoerd. Illustratie uit ‘De zak met vlooien’ (zie Bronnen), bij een ontsnappingspoging van de schrijver zelf, Gijsbrecht van Amstel. Hij werd in Hongatije weer opgepakt.>

Stanislau, 11 Maart '43

Lief Vrouwtje,
Eindelijk dan een brief zul je zeggen. Met mij is alles in orde. Ik ben hier in goede welstand aangekomen. Het valt hier best mee. Je moet je vooral over mij niet ongerust maken. Wel moet je veel aan me denken, ik denk ook steeds aan jou. Dan is het net of we vlak bij elkaar zijn. Wij zijn hier Dinsdag aangekomen. Ik wist niet dat Europa zoo groot was. Als ik uit het raam van mijn kamer kijk, zie je hoge bergen. Net Zwitserland, weet je wel. Puck, heel veel liefs en denk maar dat ik bij je ben. Een zoen. Henk.


Stanislau, 13 Maart '43

Beste Ouders,
Alles gaat goed hoor. Donderdagavond zijn we naar het cabaret geweest, dat die lui hier in elkaar hebben gezet. Het was buitengewoon goed. U kunt geloof ik 8 pakketjes in de maand sturen. Ik schrijf alleen maar aan U en Coby. Dus doe alle bekenden de groeten van me. Uw liefhebbende zoon Henk.


Stanislau, 18 Maart '43

Mijn lief Vrouwtje,
Hoe is het bij jullie? Hier sneeuwde het vanmorgen. Zeg Puck, ik zal blij zijn als ik een brief van je krijg, wil je geloven dat ik daar steeds op wacht. Bij alles wat ik doe, moet ik steeds denken hoe zou mijn Vrouwtje het doen. Vandaag drie weken geleden trouwden we. Ben je het nog niet vergeten? Zul je altijd veel aan me denken? Zeg, als je pakketjes stuurt, dan zijn vooral boonen welkom. Doe de groeten aan iedereen en vooral aan mijn ouders en help je ze? Liefs, Henk.


Stanislau, 20 Maart '43

Lief Vrouwtje,
Alles wel aan boord? Nu, met mij wel. Jammer dat ik nog geen brief van je heb, maar dat zal wel komen. Mocht je soms in een pakketje blikjes sturen, dan moet je mijn naam en gevangennummer er op zetten. Dat is hier gemakkelijker. Maak je vooral niet veel onkosten. Als ik alleen zoo nu en dan maar wat boonen krijg. Zeg Puck, je moet me gauw nog een foto sturen. Dan vervreemd ik niet zoo van je. Denk jij ook zo vaak aan de toekomst? Als we een eigen huis hebben en jij op een poef vlak bij me zit? Die tijd zal best wel komen. Puck, heel veel liefs, je weet wel, ik verlang erg naar je. Henk.


Stanislau, 24 Maart '43

Beste Ouders,
Uw zoon is nog steeds in de beste welstand. Gisteren hebben we een Amerikaansch Roode Kruis-pakket gehad, nu dat was best in orde. Ik ben in gedachten steeds bij jullie hoor. Henk.


Amsterdam, 26 Maart '43

Liefste Man,
Dolgelukkig ben ik met je brief. Ik mis je, maar ik sla me er wel door heen, hoor! Je ouders ook. Ik kom twee keer in de week bij ze. Je vader is heel goed. Liefste Man, schrijf je me iedere week? Gisteren waren we een maand getrouwd. Nu, dag schat, moed houden hoor! Alles komt goed! Vele kussen van je Pucky!


Amsterdam, 31 Maart ' 43

Liefste Man,
Mijn hartelijke dank voor je brief. Ik ben reuze blij dat het goed met je gaat. Je moet me alles eerlijk schrijven hoor! Ook als het niet zo goed gaat, wat ik natuurlijk niet hoop. Met mij gaat alles ook goed. Alleen voel ik me soms erg eenzaam, vooral 's avonds. Schat, ik bid iedere avond, iedere nacht dat je maar weer gauw bij me terug mag komen. Ook ben ik bij de dominee geweest. Zondags ga ik naar de kerk toe, maar dan zit ik zo vaak te huilen. Henkie, maak je niet zenuwachtig of driftig, beheers je zelf want anders kom je er niet hoor! En eet je veel, alles wat ik op stuur? Nu, lieveling, schrijf je veel, daar verlang ik steeds naar! Heel veel liefs en kussen van je liefhebbende Vrouw!

Inhoud | Verder met: April 1943 - Pruimen, hoe smaken die
en hoe zien ze er uit?


Make a Free Website with Yola.