Kriegsgefangenenpost


In het Duitse dorpje ’s-Hertogenrade, dat vlak aan de Limburgsche grens ligt, hebben de barbiers een plakkaat voor hun ramen gehangen, waarop staat: “Voormalige leden van de N.S.D.A.P. worden niet bediend!” De plaatselijke nazi’s – voor zoover zij althans niet gevlucht zijn – kan men dus op een afstand herkennen aan hun lange haren. Toen het besluit van de barbiers bekend gemaakt werd en een nazi toch behandeld wilde worden, maar buiten de deur werd gezet, verzuchtte de man: “Mein Gott, men behandelt ons als de Joden!”

Het illegale PAROOL, 27 Maart 1945


Maart 1945

Ik kan en mag je niet schrijven wat ik meemaak

Amsterdam, 4 Maart '45

Mijn liefste Man,
Eindelijk weer post van je ontvangen. Twee maanden had ik niets meer van je gehoord. Fijn dat je het nog goed maakt. Allereerst schat feliciteer ik je nog met ons 2-jarig huwelijk. Ik heb die dag op de fiets doorgebracht. Ik ben eten gaan halen in Holten in Overijssel. Dat moest gauw gebeuren want per 1 Maart zou de IJsellinie voor iedereen gesloten worden. Dus moest ik nog snel van de gelegenheid gebruik maken. Ik heb veel gezien en meegemaakt onderweg. Een keer nog moest ik vluchten in een greppel. De oorlog heeft daar veel kapot gemaakt. Onder het gedreun van de V-1' s ben ik de boer langs geweest. Met een afgeladen fiets ben ik huiswaarts gekeerd. Tweeëneenhalve dag heb ik er over gedaan. Drie nachten in het hooi geslapen, 1 nacht bij Indische mensen en 1 nacht in Amersfoort. Daar is zeer veel kapot evenals in Deventer. Vandaag heerlijk gegeten, kip en worteltjes met doppers en waterpap toe. Liefste, tot de volgende brief. Heel veel kussen van je verlangende Vrouwtje!

hongertocht < Op deze klassiek geworden foto van de ‘hongertochten’ tijdens de winter 1944/’45 is blijkens de website Honger in Plan Zuid ‘de moeder van Ruud Jansen’ op zoek naar voedsel.

Amsterdam, 4 Maart '45

Allerliefste Henk,
Hier het vervolg van mijn brief. Ik zit bij een klein oliepitje te schrijven. Vader is net naar bed, dus lekker rustig. Zoals je ziet en je wel zult verbazen, ben ik niet meer bij Eef en Dora. Dat heeft maar 14 dagen geduurd. Ik had het er niet bepaald slecht, maar er waren dingen die me niet aanstonden. Ik kan en mag je niet schrijven wat ik meegemaakt heb en nog meemaak. Jij hebt al zorgen genoeg en ik red me er wel weer uit. Er zijn altijd nog goede mensen op de wereld die medelijden met me hebben. Henk, van je familie moet je het niet hebben, dat heb ik ondervonden. Mijn Vader is oud en zwak, zwaar ondervoed zegt de dokter. Ik zorg nu nog voor hem, maar kan het haast niet langer. Wat is de wereld nu toch wreed hè? Maar het duurt niet lang meer liefste of je bent bij mij. Heerlijk met z'n tweetjes en geen familiegezeur. Alleen wij beiden en een mooie hond, die krijg ik dan ook, hè? En misschien spoedig nog meer! Henk ik ga eindigen, de pit gaat bijna uit, dus naar bed. De olie kost fl. 35 per liter. Tot spoedig, voorzichtig zijn. Je innig liefh. Vrouw.

Amsterdam, 25 Maart '45

Liefste Man,
Hoe staat het leven in Br.burg of weer een ander vacantieoord? Vader is net naar bed, ik zit met m'n oliepitje en je foto vlak voor me. Ik trek er veel op uit voor de hap. Afgelopen week ben ik naar Bunschoten en Spakenburg geweest. Ik fiets wat af hoor. Zo scharrel ik maar door, gelukkig is het nu heerlijk zomerweer. Dat is nog niet op de bon. Voor de fietsen is het ook weer uitkijken op het ogenblik. Van het Nat. en Zweedse Roode Kruis krijgen we weer brood en 125 gram boter. Houdt je daar taai en voorzichtig hoor! Innige kussen van je altijd liefhebbende Vrouw. Daaaaag.

Amsterdam, 26 Maart '45

Lieve Man,
Hierbij laat ik je weten dat we hedenmiddag het treurige bericht ontvingen dat onze Piet 16 Maart te Amersfoort is overleden. Zoals ik je al geschreven had, was hij eind Jan. opgepakt en zat aan de Weteringschans, vandaar naar Amersfoort. Hoewel ik dikwijls wat met hem had, doet het me toch leed. Het is toch m'n broer, maar ook daar moeten we weer overheen komen. Een mens wordt vandaag de dag hard. Liefste, wees toch voorzichtig opdat wij elkaar toch terug mogen zien! Veel liefs van je Pucky.

Inhoud | Verder met: April 1945 – Op de drempel der bevrijding


Make a Free Website with Yola.