Kriegsgefangenenpost


Ons oude partijwezen verkeert in een toestand van ontbinding. Voor 1940 beantwoordde het reeds lang niet meer aan de werkelijke verhoudingen. Thans, na meer dan vier jaren Duitsche bezetting, is dit in voor veel sterkere mate het geval geworden. (…) Naar ons oordeel zou herstel van de S.D.A.P. een gezonde politieke ontwikkeling in ons land ongunstig kunnen beinvloeden. De vorming van een radicale massapartij zou er namelijk door onmogelijk gemaakt worden, waarmede alleen het Nederlandsch conservatisme gediend zou zijn.

Het illegale PAROOL, 25 Juli 1944


Juli 1944

Je moet maar eens gauw voelen hoe m’n snor prikt

Amsterdam, 4 Juli '44

Mijn liefste Man,
Amuseer je je nogal? Ik maak het uitstekend en zie er goed uit. Al bruin verbrand door het zonnen en zwemmen in het Amstelparkbad. Ik ben nu een week bij Lies in de kost voor de gezelligheid. We hebben altijd veel pret samen en het gesprek van de dag gaat over jullie. Gisteravond in bed hebben we ook zo gelachen, ik moet altijd hoog slapen, liefst op 2 of 3 kussens. Nou, dan heeft Lies de grootste lol dat ik zo hoog lig opgebaard, zoals zij dat noemt.
Liefste, maak je over mij vooral geen zorgen. Ik red me wel. Het einde is in zicht, dus houd jij je ook goed zodat ik mijn Henk net zo terug krijg als hij weggegaan is (maar dan niet zo plagerig). Ik ben ook nog steeds de oude gebleven hoor. M'n haar is weer zoals heel in het begin, omhoog met krullen en vanachter met een strikje samen gebonden. Het zogenaamde Mozartkapsel. Kleren heb ik meer dan vroeger omdat ik zelf al aardig naaien kan en zelf alles maak, behalve mantels. Blijf flink en eet heel veel. Innige kussen van je liefhebbende Vrouw.

'De Waschplaats, zeer schilderachtig gelegen, gaf, nadat men baas was geworden in 'eigen huis', een mooie gelegenheid het nog aanwezige ondergoed af en toe een flinke beurt te geven'. Bijschrift bij deze tekening van kapitein Van Dulmen Krumpelman in het album Langwasser, Stanislau, Neubrandenburg >

Neubrandenburg, 5 Juli '44

Lieve Ouders,
Ik wil niet hebben dat U zich iets ontzegt voor mij. U zoudt werkelijk schrikken als U zag wat een voorraad ik momenteel heb. Ik krijg (en ook de anderen) steeds veel meer dan ik op kan. Zo kreeg ik vanmiddag nog een pond Argentijnse natuurboter terwijl ik zeker nog 2 pond en 1 pond vet heb. Toch eet ik elke dag veel hoor. Eet U zelf maar extra. Nu moet U niet denken dat ik het niet fijn vind om een pakje van mijn lieve Moeder en Vader te ontvangen, maar U begrijpt wel hoe ik me voel als ik hier in overvloed heb en ik moet denken dat U de boel uit Uw mond zou sparen voor mij. En belooft U mij ook goed op Coby te letten dat ze goed eet en ook niet alles aan mij stuurt? Uw liefh. zoon Henk.

Amsterdam, 7 Juli '44

Mijn schat,
Heb je je snor nog steeds? Staan laten, hoor! Ik vind het leuk. Ik heb van mijn Moeder een groot getekend portret laten maken en het is zo sprekend geworden. Ik ben er zo blij mee. Later krijgt het ook een mooi plaatsje in ons eigen home. Ik veronderstel dat dit spoedig zal zijn Henk! Wees voorzichtig! Innige kussen, je liefh. Vrouw.

Amsterdam, 7 Juli '44

Lieve Henk,
Wanneer zal ik je weer eens door je haar strijken met mijn handen? Alles is hier nog bij het oude. Vader steeds op bed. 's Maandags en Donderdags ga ik alom 7 uur de deur uit voor de bestraling. Op het 'moment gaat het nog al met me. Houdt je goed en blijf kalm. Je innig liefh. Ouders.

Neubrandenburg, 12 Juli '44

Mijn allerliefste,
Hoe lang nog. Ook deze mooie zomer gaat alweer voorbij zonder jou. De wereld is toch net een gekkenhuis. Hier is alles nog bij het oude. 't Is maar pakjes ontvangen en niets doen. Doe je vooral de groeten aan mijn lieve Vader en Moeder. Heel veel innigs van je Henk.

Neubrandenburg, 14 Juli '44

Mijn liefste,
Van Holland hoor ik niets anders van anderen dan dat het zoo slecht is met eten. Puck, het kan me niets schelen of je al het geld opmaakt als je maar goed voor jezelf zorgt. Denk erom ik houd van een mollig vrouwtje. Wij hebben er hier geen idee meer van hoe het in Holland eigenlijk is. We krijgen hier alles volop dankzij het Roode Kruis. Zojuist heb ik jouw pakje van 30 Juni ontvangen. Hartelijk dank hoor! Een zoen van je Henk.

Amsterdam, 17 Juli '44

Mijn allerliefste Man,
Zoals ik de toestand momenteel bekijk, geloof ik dat ik je dit jaar nog bij me kan verwachten. Misschien nog voor je verjaardag, wat zou ik blij zijn. Dit eentonige leven zonder hartelijke gezelligheid hangt me zo ontzettend de keel uit. Ik heb veel vriendinnen en kennissen, maar ook dat verveelt me. Soms ben ik het liefst alleen. Als je terug bent, breek ik met al die kennissen en wil ik met jou alleen zijn in ons eigen huisje.
Gisteren ben ik naar de kerk geweest. Mijn dominee, die ons huwelijk kerkelijk zal inzegenen, had de dienst. Vermoedelijk had hij mij binnen zien komen, want de hele preek en in het gebed ook, sprak hij over de krijgsgevangenen. Dat deed me weer goed, want soms dwaal ik weer eens af en ga dan weer niet naar de kerk, maar toch word ik er steeds weer toe aangetrokken. Je moet psalm 33 eens lezen, dat hebben we gezongen en vind ik erg mooi. Schat, houd je flink en wees voorzichtig. Tot spoedig ziens! Je liefhebbende Vrouw.

Amsterdam, 26 Juli ' 44

Mijn lieve Man,
Nog gezond en optimistisch? Ja, natuurlijk hè. Maak je vooral over mij geen zorgen, ik sla me er heus wel doorheen en zorg ook goed voor je ouders daar je Moe nogal eens in de put zit en ik haar dan weer opkikker met nieuwtjes. Liefste wees voorzichtig, want er zullen nog wel rare dingen gebeuren. Dag schat, tot ziens en liefs van je liefh. Vrouw!

Neubrandenburg, 28 Juli '44

Mijn liefste,
Je vroeg me of ik m'n snor nog had. Ja hoor. Je moet maar eens gauw voelen hoe die prikt of ben je misschien bang voor me geworden. Eergisteravond ben ik naar een uitvoering geweest. Het is toch wel fijn dat we dergelijke menschen hebben, want anders zou het hier erg saai worden. Er was ook een heel mooi meisje (een van ons die zich als meisje verkleedde). Fantastisch zooals ze dat voor elkaar krijgen. Liefste, ben je voorzichtig met zwemmen en denk aan de tandarts. Het is weer tijd. Heel veel innigs en de groeten aan allen. Je liefh. Henk.

Inhoud | Verder met: Augustus 1944 - Fijn dat je zo dik bent geworden


Make a Free Website with Yola.