Kriegsgefangenenpost


Van de 11.000 beroepsmilitairen, die zich hadden moeten melden voor het wegvoeren in krijgsgevangenschap, zijn er nog geen 2000 in Amersfoort verschenen. Het vervoer geschiedde in dichtgespijkerde beestenwagens, die slechts gedeeltelijk voor menschenvervoer waren ingericht. Zoo ging het de grens over naar Duitschland.
Wie volgt?
Geen fiere Nederlander late zich zoo vrijwillig wegvoeren.

Het illegale TROUW, 3 Juni 1943


Juni 1943

Ik schil m’ n petat en denk aan die schat

Amsterdam, 2 Juni '43

Liefste Man,
Hier alles nog in orde, bij jou ook? Naast m'n tante in de Hillegomstraat komt een bovenhuis leeg over twee maanden. Wij naar de huisbaas gegaan. Ik ben de eerste die er voor in aanmerking komt. Nu moet ik wel een vergunning gaan halen. Vind je dat niet mooi, voor ft. 32 in de maand en dicht bij je ouders. Je innig liefhebbende Pucky.

Stanislau, 4 Juni '43

Lief Vrouwje,
Wat fijn dat je in Zuid een huis gaat zoeken. Maar je moet wel oppassen dat je zelf goed uitkomt met je geld. Denk er aan om goed te eten. Als je het thuis niet uithoudt, kun je ook op kamers wonen of vraag m'n ouders. Ik hoop dat ik gauw thuis voor je kan gaan zorgen. Wat zal dat fijn zijn, hè? Veel liefs, Henk.

medaillon In de broche had Coby een fotrootje gemonteerd van 'haar' Henk in uniform. Ze droeg hem de hele oorlog en de afbeelding leverde bij Duitse controles soms meewarige blikken op. >

Amsterdam, 7 Juni '43

Liefste Henk,
Morgen heb ik een vrije dag (want ik werk nog steeds in de Cinéac) en dan ga ik naar het woningbureau voor een vergunning. Onze Eef en Dora hebben een zoon gekregen. Ik ben soms echt jaloers en zou ook zo graag een zoon of dochter willen hebben. Maar wie weet over een paar jaar, hè? Heb je de foto al ontvangen? Zie je die broche op m'n shawl? Dat ben jij in uniform., heb ik laten maken en je portret uitgeknipt van die kleine foto waar je achter je bureau zit. Nu draag ik je toch iedere dag bij me. Hartelijk gegroet en gekust, je liefhebbende Vrouw.

Amsterdam, 8 Juni '43

Beste Hendrik,
Het is hier weer erg schraal met groenten. Steeds weer in de rij staan en het is hier ook zoo koud op heden. Ik heb het kacheltje aan. 's Avonds om 9 uur zegt je Vader nou welterusten Henk! Je gewezen chef is ook dood en Dora heeft een baby. Zoo zie je de één gaat dood den ander komt. Nu beste Hendrik, ik hoop maar dat ik je nog lang van dienst mag zijn. Je Ouders.

Stanislau, 16 Juni '43

Mijn allerliefste Vrouwtje,
Vandaag zijn we 110 dagen in Stanislau, wat een tijd al weer vind je niet? Maar je hoeft niet bang te zijn dat ik je vergeten ben hoor. Dat zal ik nooit al duurt het ook honderd jaar en dat duurt het niet. Liefs van je Henk.

Stanislau, 18 Juni '43

Beste Ouders,
Nog steeds in uitstekende stemming. Mijn voedselportie is dank zij de zorgen van U en Pucky zeer goed. U moest eens zien wat een prachtige broodjes we hier bakken, het lijkt wel cake. Vanmiddag heb ik al weer een pakje van Coby ontvangen van 1 Juni. Denkt U er vooral aan om zelf goed te eten en Moeder tapt U elke avond water af. Je kunt nooit weten wat er gebeurt. Nu lieve Ouders, de groeten van Uw liefh. zoon Henk.

Stanislau, 24 Juni '43

Mijn eigen lief Vrouwtje,
Ik heb post van je ontvangen en wel de kaart waarin staat van dat huis in de Hillegomstraat. Ik hoop dat het lukt en dat ik gauw in ons huis kan komen. In de volgende brief zal ik een liedje schrijven dat we zingen tijdens het aardappel schillen. Een lange zoen van mij. Henk.

Stanislau, 27 Juni '43

Liefste Vrouw,
Ik heb zojuist het pakje van je ontvangen met de scheermesjes. Je hebt nu kans dat je een man thuis krijgt zonder baard. In de vorige kaart heb ik je beloofd ons aardappelschillied te schrijven. Ik schrijf je maar één couplet, er zijn er meer.

'Ik wou dat mijn Vrouw of mijn meisje, me zag op een dag in dit uur,
Ze hangt aan de wand in een lijstje, maar ik schil m' n petat
en denk aan die schat,
aan de dag dat ik weer met haar stoei,
oei, oei, oei.
Je merkt dus dat ook uit ons liedje blijkt dat we liever thuis zijn dan hier tusschen vier muren. Gisteren zijn er weer zo'n tachtig nieuwe menschen uit Holland gekomen. We zullen maar zeggen hoe meer zielen hoe meer vreugd. Je innig liefhebbende Henk.

Amsterdam, 28 Juni '43

Beste Henk,
Je brief ontvangen met tusschenruimte van drie weken. Alles is hier nog puik in orde. Je Vader is weer even de trap af geweest en zit veel op het balconnetje, maar de zon laat het in Holland in veel opzichten afweten. Henk, als je zonnebaden neemt, denk je eraan niet te veel en houdt het Geestelijk Leven hoog. Ik bid 's avonds en 's morgens steeds voor ons behouden weerzien. Hartelijk gegroet. Je Ouders.

Inhoud | Verder met: Juli 1943 - Alleen vind ik de
aardigheid er hier al af


Make a Free Website with Yola.