Kriegsgefangenenpost


Van de bevoegde Duitsche militaire autoriteiten is toestemming verkregen, dat aan de weder in krijgsgevangenschap teruggevoerde Nederlandsche militairen kunnen worden gezonden z.g. briefpakjes van maximaal 2 kg. (inclusief verpakking) inhoudende levensmiddelen, rookgerei e.a. artikelen, waarvan de verzending niet verboden is en wel, in verband met de bestaande postale omstandigheden, voorloopig tot een aantal van 2 briefpakjes per krijgsgevangene per maand.

FRIESCHE COURANT, 11 Augustus 1943 (plaatsvervanger van opgeheven Leeuwarder Courant)


Augustus 1943

Kamergenoten zijn luizen in hun bed aan het zoeken

Amsterdam, 1 Augustus '43

Liefste man,
Vandaag bij Eef en Dora geweest. Eef zat met de baby op schoot z'n flesje te voeren. Zo'n schattig gezicht. Ik zie jou al zo zitten later met onze zoon. Zeg, wat zou dat heerlijk zijn. hè? Eens zal dat geluk ook wel tot ons komen, hoor Henk! Veel liefs, Puck.

Amsterdam, 2 Augustus '43

Lieve jongen,
Ik hoop toch zoo dat je je goed houdt. Ook wij verlangen erg naar je. Ook je Vader. Maar er is nu eenmaal niets aan te doen. Ik ben weer beter dan dat ik geweest ben en kan weer goed loopen. Je eet onze rantsoenen niet op, hoor. Wij zijn ouder en eten niet zooveel meer en niet down zijn, hoor. Je liefh. Ouders.

Amsterdam, 6 Augustus '43

Lieve Man,
Zojuist weer thuis gekomen. Ik heb een fijn verjaarspakket voor jou verzonden, hopende dat je alles in goede staat ontvangen mag. Je moet niet piekeren en kop op hoor. Het duurt nu niet zo lang meer. Ze zeggen nog een paar maanden en dan is de zaak gepiept. Ik droom zo vaak dat ik je van de trein kom halen. Je schreef naar je ouders dat je zo graag weer thuis wou zijn. Maar vergeet niet dat als je terugkomt je dan in je eigen huisje komt en niet meer bij je ouders. Zeg, dat aardappelschillied vind ik erg leuk. Wat zal dat klinken als jullie dat allemaal zitten te zingen. Gekust, je liefhebbende vrouw.

Amsterdam, 6 Augustus '43

Lieve jongen,
Zoojuist je kaart ontvangen en je maakt het gelukkig nog steeds goed. Je moest eens weten hoe ik je mis en kijk steeds naar de deur waaruit je bent vertrokken. Nu laat ik je Vader iets schrijven. Houdt goede moed, je Moeder. Ja, Hendrik, meer weet ik hier niet bij te voegen als mijn hart. Groeten, je Vader.

Panorama vanuit krijgsgevangenenkamp "Stalag 317" in Stanislau - Polen in de richting van een Pools dorpje (tekening) Panorama van het Poolse landschap vanuit Stalag 317. In de verte ligt een dorpje. Onbekende tekenaar. (Beeldbank van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie) >

Stanislau, 8 Augustus' 43

Mijn lief Vrouwtje,
Op het oogenblik zijn een stel van mijn kamergenoten bezig luizen in hun bed aan het zoeken. Op zich een spannende bezigheid. Hier wordt gezegd dat het houtluizen zijn, maar ze kunnen gemeen bijten en zijn zo'n drie tot vijf mm. groot. Ook hebben we veel last van vlooien. Mijn lief Vrouwtje, denk je nog vaak aan me. Ik voel me zoo ongelukkig dat jij nu alles alleen moet doen. Houd je flink. Er komen betere tijden. Liefs en kussen van je innig liefhebbende man Henk.

Stanislau, 10 Augustus '43

Mijn liefste Vrouwtje,
Vanmorgen het pakje ontvangen van 30 Juni. Je moet me beloven nooit geen komkommer of iets anders te sturen wat bederven kan. Haast alles moest ik weggooien. Het was één groote schimmelmassa. Je geliefde man Henk.

Stanislau, 14 Augustus' 43

Lieve Ouders,
Van de week hebben we 450 Engelsche cigaretten gehad van het Engelsche Roode Kruis. U weet wel Pall MalI, die ik vroeger ook graag rookte. U kunt wel begrijpen hoe ze hier ontvangen zijn. Het ligt in de bedoeling er ons elke maand 250 te sturen. Zoodra ik weer een pakje kan sturen, zal ik aan U denken, hoor. Alleen ben ik bang dat het niet goed overkomt, dat andere duurt ook al zoo lang. Op het oogenblik zit ik met een paar kamergenoten in de cantine. Het is een prachtige Zaterdagavond en haast niet te begrijpen dat er momenteel zooveel narigheid in de wereld is. Uw optimistische Henk.

(Roken behoorde in de jaren ’40 tot de eerste levensbehoeften. Pas in 1950 werd een verband tussen roken en longkanker aangetoond.)
Amsterdam, 15 Augustus '43

Lieve Henk,
In de eerste plaats van harte gefeliciteerd met je verjaardag en we hopen maar dat je weer spoedig bij ons mag zijn. Ik hoop ook dat je de pakjes van Coby en mij op je verjaardag zult ontvangen. Wat verschrikkelijk van dat ongedierte. Net iets voor jou. Je moet maar goed schoongoed aantrekken. Alles is hier tot dusver nog in orde. Tot kijk en heel veel liefs van je Ouders.

Stanislau, 22 Augustus '43

Mijn lief Vrouwtje,
Eindelijk heb ik een boel post ontvangen, waaronder de foto. Je kunt je niet voorstellen hoe blij ik was. Wat sta je er goed op. Ik heb toch een mooi vrouwtje, hoor. Liefs van je Henk.

Amsterdam, 25 Augustus '43

Liefste Man,
Vandaag een halfjaar geleden kwam je mij om deze tijd halen in je nieuwe pak om te trouwen, weet je nog wel? Wat is dat halfjaar omgevlogen. Gaat de tijd bij jullie ook zo snel? Het huis in de Hillegomstraat gaat niet door. Jammer, hè. Ik had me er zo op verheugd. Ik ben druk bezig een ander huis te zoeken. Dat valt nog niet mee. Ik zoek bij jullie in de buurt, maar daar staat niet veel te huur. Wel in Zuid, want alle Joden zijn zo wat weg! Gekust, je liefhebbende Vrouw.

Inhoud | Verder met: September 1943 - We hebben allemaal
onze koffers al gepakt


Make a Free Website with Yola.